Wegetarianizm to styl życia i sposób odżywiania, który opiera się na wykluczeniu z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Decyzja o przejściu na wegetarianizm może wynikać z różnych powodów, takich jak troska o zdrowie, ochrona zwierząt czy względy ideologiczne. Wyjaśnijmy zatem, co to jest wegetarianizm, jakie są jego zasady oraz jakie korzyści niesie za sobą bycie wegetarianinem. ...
Jagoda acai zyskała ogromną popularność w ostatnich latach jako „superfood” o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a jej ciemnofioletowe owoce są cenione za swoje liczne korzyści zdrowotne oraz wszechstronność w diecie. Na co pomaga jagoda acai? ...
Imbir jest jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych w medycynie naturalnej oraz kuchni. Znany jest przede wszystkim ze swojego wyjątkowego smaku i aromatu. Imbir posiada również szereg właściwości zdrowotnych. Na co dobry jest imbir? W tym artykule przyjrzymy się jego najważniejszym zaletom i różnorodnym zastosowaniom. ...
Chia to jadalne nasiona szałwii hiszpańskiej. Są uważane za superfood, żywność funkcjonalną, która może uzupełniać różne przepisy, w tym na koktajle lub wzbogacać zwykłe jogurty. ...
Dotychczas badania naukowe nie potwierdziły, by ocet jabłkowy likwidował żylaki. Nie mniej ma on wiele cennych właściwości i poprawia krążenie. Jest zatem zalecany osobom zmagającym się z problemem żylaków, ale jako środek pomagający łagodzić objawy i minimalizować ból. ...
Cytryna to wszechstronny owoc, z którego można wyciskać sok lub dodawać go do potraw i koktajli. Słynie z tego, że zawiera witaminę C. Jednak to nie wszystko. Cytryna ma również kwas foliowy i flawonoidy. ...
Tropikalne mango ma wiele cennych składników odżywczych, w tym duże ilości witaminy C, A, K i E. Znajduje się w nim też witamina B6, niacyna, kwas foliowy, żelazo, fosfor, wapń, cynk, potas i magnez. ...
Ocet jabłkowy wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych, ale musi być spożywany regularnie o określonej porze. Można pić go rano i wieczorem, ale najważniejsze jest, by spożyć go pół godziny przed posiłkiem. Nie dużo wcześniej i nie zbyt późno, bo wówczas efekty stosowania mogą nie być widoczne. ...
Mięta zawiera szereg witamin (A, B6, C, E i K). Ma także substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu lub zapobiegające chorobom (przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne). Dlatego zaleca się jej picie ze względu na liczne korzyści zdrowotne. ...
Brokuły zawierają wiele cennych składników odżywczych, a tym samym wykazują różne właściwości prozdrowotne. Te zielone warzywo jest polecane przede wszystkim jako produkt antynowotworowy ze względu na zawartość sulforafanu. Regularne spożycie brokułów obniża ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego i prostaty. ...