Tropikalne mango ma wiele cennych składników odżywczych, w tym duże ilości witaminy C, A, K i E. Znajduje się w nim też witamina B6, niacyna, kwas foliowy, żelazo, fosfor, wapń, cynk, potas i magnez.
Mango jest bogate w błonnik, który nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale też reguluje pracę jelit. Zawartość witaminy C wzmacnia organizm szczególnie w okresach przeziębieniowych. Zawarte antyoksydanty zapobiegają chorobom nowotworowym, a glikozyd działa przeciwko wirusom, przeciwzapalnie i zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Zawarte witaminy i składniki mineralne wpływają dobroczynnie na układ nerwowy, zdrowie oczu i stan skóry, a także pomagają wyregulować ciśnienie krwi. Można zatem z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że mango jest bardzo zdrowym owocem.
Dowiedz się jak obierać mango z tego artykułu: https://bellano.com.pl/dowiedz-sie-jak-obierac-mango/