Mango to egzotyczny owoc, który można z łatwością kupić także w Polsce. W wielu marketach jest on dostępny przez cały rok, dzięki czemu nie ma problemu z jego zakupem zarówno latem, jak i zimą. Warto po niego sięgać ze względu na prozdrowotne działanie, dobry smak i wiele składników odżywczych. W tropikalnym owocu znajduje się sporo witamin, dlatego świetnym pomysłem będzie włączenie go do swojego menu, chociażby od czasu do czasu.
Czy wiesz, jak obierać mango?
Wiele osób zastanawia się, jak obierać mango łatwo i szybko. Mogłoby się wydawać, że jest to problematyczne, ale w praktyce jest zupełnie inaczej. Niektórzy się zniechęcają, szczególnie po pierwszej nieudanej próbie. Warto jednak wiedzieć, jak zrobić to prawidłowo, aby szybko obrać mango i zjeść je ze smakiem. Zaleca się kroić owoc wzdłuż dłuższej pestki, tej bardziej spłaszczonej. Należy przekroić mango pośrodku, aby otrzymać dwie części z miąższem. Po podzieleniu owoc jest zdecydowanie łatwiejszy do obrania. Nie zaleca się przystępować do usuwania skórki przed pokrojeniem i oddzieleniem pestki. Trzeba mieć na uwadze, że miąższ jest bardzo soczysty, dlatego gdy puści sok, mango będzie wyślizgiwać się z rąk.
Jak obrać mango w kilkanaście sekund?
Jeśli ktoś szuka sposobu na szybkie obranie mango, to dobrze trafił. Jest skuteczny trik, który pozwala na błyskawiczne dostanie się do soczystego miąższu. Każdy poradzi sobie z obraniem mango, nie ma w tym niczego skomplikowanego. Wystarczy wyposażyć się w ostry nóż i większa szklankę. Kolejnym krokiem będzie umycie owocu i przekrojenie mango na pół. Potem należy pozbyć się z niego pestki. Następnie można przejść do przyłożenia krawędzi szklanki do owocu w celu oddzielenia od niego skórki. Pamiętać należy o tym, aby robić to delikatnie, żeby nie naruszyć miąższu.
Dlaczego warto jeść mango?
Mango to bardzo zdrowy owoc, warto go jeść nie tylko dla dobrego smaku. Można wykorzystać go do przygotowania rozmaitych deserów. Jest słodki i soczysty, wspaniale pasuje do innych owoców, szczególnie jeśli są one kwaśne. Mango można śmiało połączyć z nabiałem, czyli przykładowo z jogurtem. Będzie to orzeźwiający przysmak, rewelacyjny nie tylko podczas gorących dni. Jest wiele powodów, dla których warto jeść mango. Obfituje w witaminę C, zawiera także witaminy z grupy B. Można wobec tego liczyć na wzmocnienie układu odpornościowego i systemu nerwowego. Kolejnym powodem, dla którego dobrze jest włączyć mango do swojego menu będzie zawartość witaminy A i E, które stoją na straży młodzieńczego wyglądu i zdrowych oczu. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
Jakie właściwości zdrowotne ma mango?
Jedzenie mango to bardzo dobry pomysł, bo w dojrzałych owocach znajdują się enzymy, które pomagają w trawieniu białek. Na deser sprawdzi się wobec tego idealnie. Mango ma także miedź, potas i magnez, co również przemawia za jego spożywaniem. Okazuje się, że substancje zawarte w owocu spowalniają rozwój komórek nowotworowych, co dotyczy przede wszystkim komórek raka piersi i raka okrężnicy.
Sięgaj po mango dla zdrowia
Trzeba także pamiętać o tym, że nie brakuje w nim błonnika pokarmowego, a ten z kolei usprawnia przemianę materii, pobudza perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom, reguluje częstotliwość wypróżnień. Warto jeść mango, bo działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo. Normalizuje poziom cukru we krwi, przyczynia się do zwiększenia przyswajalności żelaza z pokarmu. Można także liczyć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, lepsze nawilżenie skóry, zapobieganie rozwojowi schorzeń układu sercowego.