Brokuły zawierają wiele cennych składników odżywczych, a tym samym wykazują różne właściwości prozdrowotne. Te zielone warzywo jest polecane przede wszystkim jako produkt antynowotworowy ze względu na zawartość sulforafanu. Regularne spożycie brokułów obniża ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego i prostaty.
Brokuły obniżają ciśnienie krwi oraz mogą łagodzić objawy autyzmu. Wspomniany wcześniej sulforafan pomaga zwalczyć zapalenie przełyku i chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Polecany jest osobom zmagającym się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Zawarty w brokułach chrom reguluje poziom cukru we krwi, a niski indeks glikemiczny zmniejsza też ryzyko dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Brokuły są niskokaloryczne, a więc idealnie nadają się dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.