Sprawdź, ile kalorii mają brokuły i jakie wartości odżywcze dostarczają

Brokuł jest warzywem ubogim w kalorie, ale bogatym w cenne wartości odżywcze i antynowotworowe. Warto wprowadzić go do swojej diety, ale wymaga odpowiedniego przygotowania. Nie tylko świetnie smakuje, ale również odżywia organizm.

Ile kalorii mają brokuły i jakie wartości odżywcze posiadają?

Brokuł należy do rodziny kapustowatych, jest blisko spokrewniony z kalafiorem. Posiada cenne składniki odżywcze, a zawartość chlorofilu nadaje mu zielony kolor i wpływa na właściwości antyoksydacyjne. Zawarty w nim żółty barwnik jest zasługą obecności luteiny i zeaksantyny. Działają jako silne przeciwutleniacze.

Porcja 100 g brokułu to 34 kcal. Jednocześnie dostarczanych jest:

  • 2,8 g białka,
  • 0,3 g tłuszczu,
  • 6,6 g węglowodanów,
  • 2,6 g błonnika,
  • 89,3 g wody.

Należy także nadmienić, że brokuł jest źródłem wielu cennik witamin, takich jak C, B1, B2, B6, A, K, kwasy foliowego, beta karotenu i wielu innych.

Ile kalorii mają brokuły oraz jakie właściwości posiadają?

Zawartość chlorofilu w brokułach powoduje, że warzywo działa jak antyoksydant, wspomaga odtruwanie organizmu i wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych. Wspiera pracę wątroby, jelit, działa przy tym bakteriobójczo i poprawia kondycję skóry.

Wprowadzając do diety brokuł, można zadbać o odpowiedni poziom potasu. Skutecznie wpływa to na obniżenie ciśnienia krwi, poprawę pracy naczyń krwionośnych oraz serca. Związki karotenowe chronią natomiast skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Luteina i zeaksantyna zawarte w brokułach dbają o kondycję wzroku, a chlorofil usuwa z organizmu metale ciężkie i inne zanieczyszczenia środowiskowe.

Brokuł w ochronie antynowotworowej

Zawartość sulforafanu (silny antyoksydant siarkowy) wpływa na blokowanie procesu mutacji DNA, co zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych oraz wspomaga likwidowanie już istniejących. Obecność naturalnych folianów w brokule pozwala zmniejszyć ryzyko raka piersi, nowotworów żołądka, trzustki oraz szyjki macicy.

Brokuł w diecie osób autystycznych

Brokuły powinny znaleźć się w diecie osób autystycznych. Wspomagają łagodzenie stanów zapalnych, poprawiają ogólne samopoczucie i funkcjonowanie chorego. Długotrwałe spożywanie zapewnia właściwe odżywienie organizmu.

Brokuł dla cukrzyków

Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG 15), brokuł zalecany jest dla cukrzyków, ale z rozwagą. Spożywając go w odpowiednich ilościach, można ograniczyć ryzyko rozwoju i zaostrzenia choroby. Brokuł ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Wiesz ile kalorii mają brokuły. Jak je przyrządzać? Sprawdź!

Brokuły można przyrządzać na przeróżne sposoby, zalecana jest jednak ich obróbka termiczna, przynajmniej krótka.

  • Gotując brokuły w wodzie zostaje utracone 27% chlorofilu.
  • Podsmażając wcześniej ugotowane różyczki traci się 23% chlorofilu.
  • Smażenie techniką stir-fry w woku ogranicza spadek chlorofilu o 18%.
  • Przygotowując brokuł w mikrofalówce, utracone zostaje 16% chlorofilu.
  • Gotowanie na parze gwarantuje brak zmiany ilości chlorofilu zawartego w brokule.

Jakie dania można przygotować z brokułu?

Naukowcy zalecają, aby przed gotowaniem zawsze posiekać brokuł. To pozwala utrzymać korzystny poziom sulforafanu. Gotowanie może uszkodzić zawarty w warzywie enzym o nazwie mirozynaza, uniemożliwiając jego działanie jako antyoksydant. Posiekanie lub zmiksowanie brokułu i odstawienie na pewien czas przed gotowaniem, zwiększa poziom sulforafanu.

Zupa krem z brokułów

Sposób jej przygotowania gwarantuje dobrą profilaktykę w raku piersi. Po zmiksowaniu surowych brokułów, warto odstawić je na 40-90 minut, a następnie dodać do bazy zupy.

Sos z brokułów

Zmiksowany surowy brokuł warto zblanszować, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, orzechy nerkowca, natkę pietruszki, parmezan, sól i pieprz. Wszystko razem zmiksować. Można uzyskać bazę do sałatki lub makaronu.

Ile kalorii mają brokuły? Podsumowanie

Brokuły można przygotować na wiele sposobów, a niska ilość kalorii powoduje, że są idealnym dodatkiem do diety odchudzającej. W dodatku posiadają cenne wartości odżywcze oraz witaminy, które działają antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowa. Są cenne dla cukrzyków oraz autystyków.