Jak zagęścić zupę krem z pomidorów?

Zupa krem z pomidorów może wyjść za rzadka, ale bez problemu możesz ją zagęścić. Jednym ze sposobów jest mąka pszenna. Najpierw wymieszaj łyżkę mąki w jednej czwartej szklanki wody. Zagotuj zupę i wlej powoli zawiesinę do gorącego kremu, od razu mieszając, by nie powstały grudki. 

Drugim sposobem jest użycie śmietany. Powinna być to śmietana o zawartości tłuszczu 18%, ale nie wolno jej wlewać bezpośrednio do garnka, gdy zupa pomidorowa jest gorąca. Może się zwarzyć. Odlej zatem pół szklanki zupy i odczekaj, aż trochę przestygnie. Następnie wymieszaj ją ze śmietaną i powoli dodawaj do kremu, oczywiście mieszając.

Trzecim sposobem na zagęszczenie kremu z pomidorów jest użycie serka topionego lub serka mascarpone. Wystarczy dodać do gotującej się zupy i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.